Chanos stříbřitý (milkfish) a jeho příznivý vliv na Vaše zdraví
Chanos stříbřitý (milkfish) je oblíbenou součástí kuchyní Tchaj-wanu, Filipín, Indonésie a dalších částí jihovýchodní Asie a Tichomoří.
Na Filipínách je jejich chov tak častý, že je neoficiálně považován za jejich národní rybu.
Chanos se používá v mnoha různých pokrmech, tradičně se také suší, fermentuje nebo konzervuje, ale také udí nebo jí syrový. Oblíbeným filipínským pokrmem je smažený chanos plněný zeleninou; na Tchaj-wanu je oblíbený smažený nebo podávaný s kondži (tradiční čínská rýžová kaše cpngee). V některých částech Indonésie Chanose vaří v tlakovém hrnci do změknutí kostí.
Chanos stříbřitý má vysoký obsah bílkovin a zdravých nenasycených tuků, niacin, vitaminů B12 a B6, hořčíku, fosforu a dalších minerálů a vitaminů. Na rozdíl od některých větších ryb má navíc nízký obsah rtuti.
Čím je pro Vaši dietu Chanos stříbřitý prospěšný?
- Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny: Chanos je výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro zdraví srdce, funkci mozku a snižování zánětů v těle.
- Má vysoký obsah bílkovin: Chanos je bohatý na bílkoviny, je tedy vynikají volbou pro ty, kteří potřebují vyšší příjem bílkovin pro tvorbu svalů.
- Má bohatý obsah živin: Chanos obsahuje důležité vitaminy a minerály, včetně vitaminu B12, B6, vápníku, fosforu a selenu, které jsou důležité pro různé tělesné funkce a celkovou pohodu.
- Je prospěšný pro zdraví srdce: Omega-3 mastné kyseliny obsažené v mase Chanose přispívají ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění tím, že snižují krevní tlak a hladinu triglyceridů a podporují zdravou hladinu cholesterolu.
- Podporuje funkce mozku: Omega-3 mastné kyseliny obsažené v této rybě příznivě působí na zdraví mozku a kognitivní funkce, čímž potenciálně snižují riziko poklesu kognitivních funkcí a zlepšují paměť.
- Podporuje zdraví kostí: Chanos je dobrým zdrojem vápníku a fosforu, základních minerálů pro udržení zdravých kostí a prevenci onemocnění, jako je osteoporóza.
- Podporuje regulaci hmotnosti: Chanos má nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin, takže je uspokojivou a výživnou volbou pro osoby, které se snaží udržet svou váhu.
- Podporuje zdraví kůže: Omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty obsažené v této rybě mohou přispět ke zdravější pokožce, podpořit její mladistvý vzhled a její celkovou vitalitu.
- Přidává energii: Chanos obsahuje vitamíny skupiny B, např. vitamin B12 a B6, které hrají klíčovou roli při tvorbě energie a udržování optimální hladiny energie během dne.
- Podporuje imunitní systém: Chanos obsahuje vitamíny a minerály, včetně selenu, které přispívají ke zdravému imunitnímu systému a pomáhají bránit se infekcím a nemocem.
Filipínský lékařský institut Food and Nutrition Board uvedl, jedna porce Chanose stříbřitého obsahuje 116 % vitaminu B 12, 44 % niacinu, 24 % vitaminu B6 a 15 % kyseliny pantotenové. Dále také ve vodě rozpustné vitamíny včetně vitamínů B-komplexu, které jsou nezbytné pro metabolismus, funkci centrální nervové soustavy, zdraví kůže a syntézu DNA, hormonů a červených krvinek. Obsahuje také riboflavin, kyselinu listová a vitamín A.
Porce o váze zhruba 480g obsahuje 25 % fosforu a selenu, které by měl člověk denně zkonzumovat. Fosfor je potřebný pro okysličování červených krvinek, zatímco selen je nutný pro funkci štítné žlázy a imunitního systému. Chanos stříbřitý také obsahuje vápník, železo, draslík a zinek.
Chanos stříbřitý je tak skvělým doplňkem jídelníčku, který pomáhá předcházet nedostatku vitamínů a minerálů.
Jedna porce tepelně připraveného Chanose stříbřitého obsahuje zhruba:
- Energie: 296 kalorií
- Bílkoviny: 17,1 g
- Tuky: 20,3 g
- Sacharidy: 11,3 g
- Vápník: 1 422 mg
- Fosfor: 659 mg
- Železo: 1,9 mg
Související produkty naleznete zde:
Milkfish (Chanos stříbřitý) v marinádě po španělsku 184g
Milkfish (Chanos stříbřitý) vykoštěný 400g
Diskuse